29 Ekim 2016 Cumartesi

Desibel Savaşları | 2011

,

"Bir spor stadyumunda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekoru"

Evet...

Desibel rekoru kırmak isteyen her taraftar grubunun, rekorlar kitabında takımının adını görmek istediği başlık tam olarak bu.

Bu rekorun -bilmeyenler için- hangi maçta kırıldığına değinmeden geçmeyelim;
Sene 2005 ve Fenerbahçe ile oynuyoruz. Kartal Gol Gol Gol tezahüratı inanılmaz bir biçimde patlamış ve hemen her maçta söylenmeye başlanmıştı. Spor yazarları her zamanki gibi kulübe bir çomak sokmak istediğinden, tıpkı "Tümerle Sergen yan yana oynayamaz" goygoyundaki gibi, bu tezahüratın takıma baskı yaptığını ve futbolcuları olumsuz etkilediğini düşünmekteydi. Fakat aslında durum öyle değildi; takım kötüydü!

Ali Güneş, Adem Dursun, göğüs kafesi büyük abimiz Ailton ve bilumum Anadolu takımı topçularının harmanlandığı, 100. yıldan bir iki topçu ile durumu kurtardığımız bir sezondu. Sezonun daha başıydı ve bizim aksimize, Fenerbahçe nispeten iyi bir kadro toplamıştı.


Takımın bu maçta kötü oynaması, taraftarın o kadar moralini bozmuştu ki, neredeyse sahaya inip kendileri oynayacaklardı. Tezahüratlar büyük bir sinir harbiyle ve futbolcuları azarlar gibi söyleniyordu.

Fenerbahçeliler daha sonra bu maçı yaptıkları truvayla, biz ise kırdığımız desibel rekoruyla ve Kleberson'un efsane golüyle hatırlayacaktık. Bu maçtan önceki Malmö maçında, Kartal Gol Gol Gol tezahüratının bütün statta kapalı tribünle senkronize bir şekilde söylenmesi için anons yapılmış fakat çok da başarılı olunamamıştı. Bir sonraki Fenerbahçe maçında ise, takımın yenik olduğu bir anda, daha önceden rekor kırma amacı gütmeden, öyle yüksek bir sesle söylendi ki, taraftar bu ses rekorunu yıllarca unutamadı. Aşağıdaki videoda, bu ses rekorunun nasıl kırıldığına dair anlara tanıklık edebilirsiniz. Vakti olmayanlar videonun 2:20 saniyesine atlasın.


Bu rekor yıllarca konuşuldu. Kimse bu rekoru kırmaya yeltenmedi. Ta ki 2011 yılına kadar.
Yaptırdıkları yeni stadın akustik özelliklerine çok güvenen galatasaray taraftar grubu, fenerbahçe ile yaptıkları derbi maçta bir durum organize ederek bir spor stadyumunda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekorunu kırmak için yetkililer çağırttı. Sonuç olarak, bu rekorun resmi olarak kendilerine ait olduğunu tescil ettirdiler.



Bu rekorun 2005'te kırılıp, 2007'de Liverpool maçında tekrarlandığını düşünen bizler için ise inceden bir sinir harbi başlamıştı. Biz bu rekorun, organize edilmeden, tamamen spontane gelişmesinin kıymetini anlatırken, bir anda rekorumuza ortaklar çıkmaya başlamıştı.

18 Mart 2011 tarihinde galatasarayın bu rekor sahiplenmesinin 1 gün sonrasında, tam da 19.03.2011 tarihinde ise, İnönü'de kayserispor maçı vardı. Bu maçta kapalı tribün, bir gün önceki rekor muhabbetine gönderme yapan, havanın yağmurlu olmasından dolayı romantik bir manaya da bürünen şu tezahüratla yeri göğü inletti.


Bu maçı, tesadüfen bulduğum kapalı tribün kombinesiyle, kutuda izledim. Hiçbir zaman unutamayacağım, dolu dolu gönderme yapıp, içimdeki sinir stresi attığım bir maç oldu. Tribünün en iyi gününde olduğu maçlardan biriydi. Maçı da 4-2 kazandık. Hugo Almeida ilk resmi golünü attı ve Quaresma'nın trivela  golünü en güzel açıdan gördüm.

Sonrasında aynı rekor denemesini fenerbahçe de yaptıysa da başarılı olamadı (1 Ekim 2011 Başakşehir maçı). Zaten bu rekor, sayı olarak, bütün stadın değil, sadece stad içerisinde 10 bin kadar kişinin (kapalı tribün ve çevresi) bağırmasıyla gerçekleşmişti.

Desibel rekoru resmi olarak kimde olursa olsun, gerek rekorun kırıldığı andaki organizasyon (ya da organize olmayan durum), gerek de kişi sayısı-çıkan ses oranı gibi kriterler olsun, kesinlikle ve rahatlıkla Beşiktaş taraftarınındır.

#SahadaKaybedebilirizTribündeAsla

0 yorum to “ Desibel Savaşları | 2011 ”

Yorum Gönder

 

Arşivde Canlanır Koskoca Mazi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger